KKali ini kami akan kongsikan pula kepada satu teknik sedikit pelik yang dikatakan turut digunakan disana, iaitu cara untuk mendapatkan pokok pisang yang menghasilkan buah pisang berperisa seperti perisa strawberi, vanila atau pelbagai lagi.


Berikut adalah teknik yang digunakan.

  • Korek dan korek batang pisang lebih kurang 4 inci dalam.
* Pokok yang sesuai ialah pokok pisang yang baru handak berbuah.
* Jangan rosakkan kulit yang dipotong kerana akan digunakan balik



  • Sediakan perisa yang diingin seperti coklat, strawbaeri atau apa-apa perisa.


  • Basahkan cecair perisa berkenaan kepada kapas.



  • Kemudian sumbatkan kapas yang ada air perisa tadi ke dalam batang pisang yang ditebuk.


  • 5. Tutup kembali lubang menggunakan kulit pokok tadi.


Biarkan sehingga buah keluar dan masak, buah akan berbau seperti berperisa dan rasanya juga lain dari pisang biasa. - www.aam.my


Labels:

Post a Comment

Author Name

Contact Form

Name

Email *

Message *

Powered by Blogger.