1 - Keringkan Tangan Guna Tisu
Berapa helai tisu yang biasa kita akan ambil untuk keringkan tangan? 2, 4, 5 ?. Sebenarnya cara yang betul untuk mengeringkan tangan dengan tisu adalah dengan mengambil sehelai sahaja dan dilipat menjadi dua sebelum mengelap tangan kita.
Dengan cara ini, proses yang dipanggil "intersitial suspension" boleh berlaku. Dengan bahasa biasa, ia membolehkan air diserap sama rata ke dalam tisu dengan lebih efisyen.
Lebih dari itu, cara ini menjimatkan tisu dan duit.
**ingin tahu lebih lanjut tentang "intersitial suspension"? tonton video ini.
2 - Buang air besar
Rasanya cara ini tidak aneh bagi mereka yang masih lagi menggunakan jamban cangkung. Tapi bagi mereka yang menggunakan jamban duduk, anda perlu tahu yang cara itu sememangnya salah dan boleh menyebabkan kemudaratan.
Ini kerana sekiranya kita duduk semasa membuang air besar, saluran usus tidak natural jika dibandingkan dengan saluran usus ketika mencangkung.
3 - Kupas ubi kentang
Jika anda selalu berada di dapur anda akan tahu 'perit' mengupas kulit ubit kentang. Tapi sekiranya anda menggunakan teknik ini, 'perit' itu akan hilang sekelip mata.
Mula-mula, rebus ubi kentang itu, kemudian masukkannya kedalam air sejuk selama lima saat. Selepas itu tarik sahaja kulitnya. Magik!.
4 - Pecahkan telur
Kebiasaannya, apabila kita cuba memecahkan telur, kita akan menggunakan permukaan yang nipis bagi memastikan telur itu retak. Dan ini akan menyebabkan serpihan kulit telur itu termasuk ke dalam mangkuk.
Untuk mengelakkan ia dari berlaku, cuba retakkan telur di atas permukaan rata dan gunakan kedua-dua belah tangan bagi menarik kulit telur. Cara ini mungkin dapat menyelamatkan seseorang dari hilang mood makan apabila tergigit kulit telur.
5 - Flush jamban
Apabila mem'flush' jamban, pastikan lubangnya sentiasa ditutup. Jika tak, cuba bayangkan kemana bau dan juga kuman akan merebak masa flush? Pastinya ke atas.
6 - Minum air tin guna straw
Selain dari menjadi pembuka tin, kepingan aluminium kecil diatas tin minuman mempunyai tujuan lain, iaitu sebagai pemegang straw. Setelah anda membuka tin, pusing pembuka tin itu 180 darjah dan masukkan straw ke dalam tin melaluinya. Dengan itu, straw anda tidak akan terangkat naik ke atas.
7 - Tuang cecair
Gambar diatas adalah cara yang betul untuk menuang cecair keluar dari kotak ataupun botol. Dengan menggunakan cara ini, cecair tidak akan jatuh dengan berderai memandangkan tekanan yang kurang kerana lubangnya berada di tempat yang lebih tinggi.
Selain dari botol minuman, cara yang sama boleh diguna untuk menuang minyak pelincir dari botol.
8 - Pegang burger
Pernah terfikir kenapa apabila kita makan burger, isinya selalu terkeluar seolah-olah melarikan diri dari dimakan?
Jawapannya adalah kerana selama ini kita memegangnya dengan cara yang salah. Cara yang betul memegang burger adalah dengan menggunakan jari kelingking sebagai sokongan kepada bahagian hujung burger supaya isinya lebih kemas didalam.
9 - Keringkan cawan dengan cepat
Apabila kita meletakkan cawan secara terbalik dengan harapan ia akan kering dengan lebih cepat; dimana airnya akan mengalir kebawah hasil daya tarikan graviti; selama ini kita salah.
Ini kerana air-air itu masih terperangkap di dalam cawan itu dan akan bertukar menjadi wap air. Selepas itu, wap-wap air itu akan bertukar menjadi air semula dan proses yang sama akan berulang.
Jadi, cara yang paling cepat untuk mengeringkan cawan adalah dengan membiarkan sahaja selepas dibasuh. Tapi sekiranya persekitaran anda kotor, adalah lebih baik anda menterbalikkannya.
Post a Comment